Header Ads

Adjust Gambar Ada Bayang-bayang

Baby Arab  |  Hammam Cleopatra (Mersa Matruh, Egypt)

Kalau gambar travel korang nampak gelap, muka ada bayang-bayang macam kat atas jangan terus DELETE! Kenangan, beb! Takkan nak delete, kut?

Kenangan tu tak ternilai harganya! Gambar tu masih boleh diselamatkan, adjust kat Photoshop. Cuba tengok gambar bawah yang diadjust kurang daripada dua minit:

Kesan bayang-bayang pada muka baby Arab dah berkurangan.

Camne nak buat?
1. Buka gambar yang hendak diadjust.
2. Pergi ke menu:  Image > Adjustments > Shadows/Highlights
3. Buat pelarasan pada kotak menu Shadows/Highlights yang terpapar:

Seret slider ke kiri atau kanan untuk adjust Shadows atau Highlights
- Shadows: Semakin tinggi % semakin cerah bayang-bayang.
- Highlights: Semakin tinggi % semakin gelap highlight.
Senang, kan? Cuba buat.

Nota: Amount tu tak semestinya 40%, bergantung kepada gambar juga. Yang penting jangan adjust melampau sangat.


Nota++: Gambar dirakam dengan kamera kompak Sony DSC-S700, bukan DSLR.

9 comments:

  1. nice tutorial.
    lepas nie boleh try :)

    ReplyDelete
  2. salu editing guna phone ajer hehehe senang :p


    http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/spontaneous-jalanan.html

    ReplyDelete
  3. nive info, boley cuba nanti :)

    ReplyDelete
  4. pastu kontrakan skit.. :) cun2...

    ReplyDelete
  5. aisyemennn...mas xgna photoshop ni..berat semacam

    ReplyDelete
  6. @c'axoera: Edit kat phone, canggihnya. iPhone 4S lettew.

    @ChaCha: Setuju. yang tu boleh disentuh kat bab seterusnya. he3.

    @MaYa MustWany: Kalau bukan PS, Mas edit2 guna apa? Picasa?

    ReplyDelete
  7. mas guna photoscape,microsoft office picture & picnik.hihih

    ReplyDelete

Powered by Blogger.