Header Ads

Back to top

Baru-baru ni saya buat button "back to top" untuk blog. Rasanya, ramai yang dah tahu kut apa itu button "back to top"? Bagi yang tak tahu, button "back to top" ni berfungsi untuk memudahkan pembaca kembali ke page teratas dengan pantas, terutama bagi blog yang memaparkan entri memanjang ke bawah. Biasanya button ni terletak kat bahagian bawah kanan blog. Lihat contoh kat blog ni.

Saya kongsikan button yang saya buat tu kat sini, ok. Kalau ada yang berkenan ke suka ke bolehlah gunakan sesuka hati pada blog masing-masing. Ni dipanggil apa, freebies ke apa? Apa-apa je la, yang penting button "back to top" ni telah dikategorikan sebagai percuma untuk korang. Ahaks.




Cara pasang ke dalam blog:
  1. Log masuk ke akaun blogger masing-masing.
  2. Pergi ke Layout > Add a Gadget (tak kisah kat mana-mana) > HTML/JavaScript type
  3. Paste kod yang berkenaan. (senang, kan?)















4 comments:

  1. rajinnya buat button ni heee :D
    comey kale pink 2 heee

    ReplyDelete
  2. @fatin hanani
    Thanx, atin. Saya dalam proses isi semula blog ni selepas lama tinggal. Tiba2 dtg idea buat button ni.

    Sambil2 buat, kongsi dgn readers.

    Boleh guna kalau suka. ;)

    ReplyDelete
  3. CANTIK lhaa . teruskan usaha eh utk buat . :D

    ReplyDelete
  4. @nurinqist: thanx. insyaAllah diusahakan. tunggu ilham. ^_^

    ReplyDelete

Powered by Blogger.