Header Ads

Risik Harga DSLR Termurah


"Berapa harga paling murah boleh dapat kamera macam ni (DSLR)?"

Entah berapa kali soalan serupa diajukan kepada saya di tempat kerja. Awal tahun hari tu seorang angkat DSLR Canon, tengah tahun seorang lagi angkat Canon, ni dah nak ujung tahun ada lagi yang merisik-risik harga. Makcik-pakcik pun dah angkat Canon! Haa, ambek kau, semua orang pakai DSLR sekarang!

Yang peliknya kenapa Canon yang dorang pilih? Kenapa bukan Nikon? Why, WHY??? Terpengaruh dengan iklan Duta Canon; Yuna, kat TV, barangkali? huhuhu.

DSLR jenama apa pun, baik Nikon, Canon, Sony, Pentax, bla bla bla... paling penting ialah tahap penguasaan terhadap gajet masing-masing. Lepas beli, mahirkan fungsi yang ada dan tingkatkan skill.

Berbalik kepada harga DSLR paling murah. Sehingga entri ini ditulis, berdasarkan pemantauan pemerhatian peribadi saya, sekitar RM1,700 - RM1,900 dah boleh dapat satu set lengkap DSLR.

Nikon D3100
Nikon D3100
Canon 1100D
Canon EOS 1100D

Nikon D3100 atau Canon 1100D adalah cadangan terbaik pada saya untuk mereka yang baru nak berjinak-jinak dengan kamera canggih dan mempunyai bajet 2013 rendah macam saya... tapi saya guna model Nikon D5100. Korang guna DSLR model apa, ya?

24 comments:

  1. cita2 sy mahu ada dslr blum tercapai lagi..

    ReplyDelete
  2. masih sama keinginan untuk memiliki camera DSLR masih belum tercapai lagi.

    ReplyDelete
  3. salam kenal tuan rumah
    saya pun baru berjinak dgn dslr ni-pakai nikon D3100 ja...pastu tambah lens...4 jenis setakat ni...hitung2 balik..dah jadi 4k dah..

    ReplyDelete
  4. 1 yg mula2 beli tu
    kemudian tambah yg makin panjang-2
    yg terbaru tambah macro lens

    ReplyDelete
  5. @CikNana & @Mila Ahmad: Menyimpan sikit-sikit, nanti tercapai. Tapi jangan sampai barang-barang tergadai. :)
    @Kamsiah Yusoff: Macro lens pun ada, leh pinjam. Nak shoot gambar semut. :D

    ReplyDelete
  6. tringn jgk nk beli DSLR ni..suke dgn nikon D3100 tu..dulu mmg mhl..skrg da mura kan..still xmmpu beli lg..huuu

    ReplyDelete
  7. @Cik Yaya: Yup, makin murah DSLR. Guna je apa kamera yang ada sekarang, cantik juga. ^^,

    ReplyDelete
  8. saya guna 2...
    klu family punyer nikon..
    bila ngan kawan kawan kat IPTS nie pki member punyer jer..dy punyer canon...
    memula kekok jugak lah nk pki 2 brand nie..
    tp lelama dah biasa dah ngan 2 brand..
    nikon lagi senang to compare ngan canon sebenar nyer...

    ReplyDelete
  9. dah lame mengidam nak beli nikon ni...sampai skrg xtercapai..huhuhu

    Layang-Layang Ikan Paus Di Australia

    ReplyDelete
  10. @farah noorlin: Pengalaman terbaik tu guna 2 jenama DSLR. DSLR Nikon tu model apa, yep?

    @EPIK: Usahakan sampai dapat, EPIk. hehe~ tapi tak semestinya DSLR (agak mahal), kamera kompak pun OK sekarang ni.

    ReplyDelete
  11. @Ibnuismaini Ismail nikon saya memakai D60..yang basic punyer..skrang dah tak keluar dah..klu nk pki yg basic punyer pki D3100...itu pon okk..

    ReplyDelete
  12. @farah noorlin: D60... level intermediate gak tu dalam senarai Nikon walaupun model lama. :)

    ReplyDelete
  13. Azizul Hakim: Fujifilm pun superb. Nama pun FinePix. :)

    ReplyDelete
  14. Dah lama x pegang kamera nikon haha, pepe pun Nikon terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang dah pegang kamera lain, ke? ^_^

      Delete
  15. saya tak biasa guna kamera macam tu tapi biasa nampak orang guna kamera mcm tu amik gambar orang kahwin.

    ReplyDelete
  16. fyna gune dslr gak...just nikon d90 je..

    ReplyDelete
  17. fyna: D90, level advance tu. Ada built-in motor.

    ReplyDelete
  18. saya baru sebulan beli D5100. blm abis explore lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, kamera kita sama! wink wink. Banyak fungsi yang ada pada D5100... try n error dan jangan lupa khatamkan buku manual.

      Delete
  19. entah bila baru dapat measa guna benda tu..huhu.. mahal ..selesa guna digital sekarang nie..hehe

    ReplyDelete
  20. Aq beli Canon D600 yang basic je..
    dulu beli coz ikut trend org pakai bw sini sana..
    sekrang letak dalam Almari berhabuk takde org guna..
    hahaha... nikon susah skit nak maen org pro mcm bro je leh pakai..
    semuanya manual haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok model gak tu Am yg pro tu. Eden guna yg beginner level, banyak setting yg dah siap. Pilih mana yg sesuai ikut situasi. Yg penting kita perbaiki teknik menangkap gambar sbb alat dah canggih, kan?

      Delete

Powered by Blogger.