Header Ads

Cerita pertama subjek 100% dalam lensa 50mm


Gambar ni saya snap lepas dua minggu beli lens 50mm F1.8D, bertarikh 27.11.2011. Lama dah. Baru sekarang tergerak nak kongsi.

Nak dijadikan cerita, gambar ini 'terjadi' semasa memenuhi satu jemputan perkahwinan. Sementara menunggu family selesai makan, saya cuba snap pemandangan berhampiran. Sedang sibuk mencuba-cuba tu, adik saya tiba-tiba interframe daripada satu jarak sejurus sebelum shutter ditekan. Tengok hasilnya. Ada 'penampakan' yang out of focus. Grr...


Tiba-tiba terlintas satu idea... macam menarik kalau dapat tangkap full body daripada kepala ke kaki dengan lens 50mm ni. Belum pernah cuba. Teruja nak tau hasilnya. Apa lagi, cepat-cepat saya arahkan adik-adik saya pose walaupun diaorang agak keberatan sebab ramai orang lalu-lalang, segan. Pose masing-masing pun agak kaku. Sempat jugalah snap 3-4 kali sebelum balik. Gerimis mula turun dah masa tu.

p/s: Gambar asal agak gelap. Sayang nak delete. Jadi, saya 'gilap' sikit dan kongsi kat sini. Dan inilah dia hasil karya seorang beginner. Komen-mengomen dialu-alukan supaya saya dapat perbaiki. hee~

13 comments:

  1. kadang blur nk ghuna 50mm ni...haha...

    ReplyDelete
  2. heheehhe go n get 300mm plak:D hehehe lawan lensa eyhhhhhh....hamboyyyyyyy :p

    ReplyDelete
  3. masuk youtube ajer senang nak blajar cara adjust lens tu...the best is guna manual setting

    ReplyDelete
  4. wah, suka fotografi jugak.
    tapi xde kamera mahal2....sob3
    tapi, yang penting seni bukan kamera!
    hehe

    ReplyDelete
  5. @c'axoera: sifu ch000tz ada berapa banyak lens, pinjam satu try sblm grab baru. hee~

    @cikgu nadia: Maksimumkan penggunaan kamera yg sedia ada.

    Jgn terikut-ikut org (saya lettew) hu3.

    ReplyDelete
  6. ada 1 lens, default up to 55mm & 300mm
    boleh ajer kalau nak try before beli, like i said kalau nak murah tamron pon okay ajer n not necessary nak beli yang sama brand....quaity tamron not sikit lebih kurang ajer...

    pc ngan camera of cos lah berlainan, those pic on my blogs kebanyakan takde edit kalau ada edit color n bukan sharpness

    ReplyDelete
  7. by the way saya pun beginner gak heheh

    ReplyDelete
  8. mas rilex je tak berapa tahu sgt.hihih pe2 pun nice ooo.

    ReplyDelete
  9. wahhh...best nye..teringin saye nak pegang kamera dslr lagi sekali..
    sebab saya memang gile bergambar..kalau dpt untung nya!!

    ReplyDelete
  10. Aku x pandai. Pakai enset je hehe

    ReplyDelete
  11. @MaYa MustWany: Lepas tahu mesti tak leh rilex punya. hee~

    @Cik Aya: Gila bergambar tu mesti pandai pose... ;)

    @EmpayarUtama: Ibnu pun cuba2 belajar DSLR ni. Baru sgt pegang kamera 'besar' ni. :)

    ReplyDelete

Powered by Blogger.