Header Ads

Bantuan online gagal

Pagi ni dapat big thanx daripada Norgadis. Happy kemain lagi dia sebab blog dia dah pulih macam biasa. Selamat berblogging dengan hati yang senang ye Norgadis.

Sebenarnya blog Norgadis mengamalami sedikit masalah paparan; paparan blog Norgadis jadi kelam-kabut kalau dipaparkan melalui komputernya tetapi tidak pada komputer orang lain; untuk tahu lebih lanjut apa masalah yang dia hadapi bolehlah terjah blog dia ye; manalah tahu kalau-kalau pernah atau akan terjadi kat korang. Beberapa orang blogger telah turun sama menghulurkan bantuan.

Saya cuba sarankan kepadanya beberapa langkah ntuk cuba 'fix' masalah tersebut:

1.Cleankan komputer dan fix registry dengan CCleaner. Leh rujuk tutorial yang pernah saya buat dulu kat sini.

2.Selain tu saya sarankan juga cleankan folder prefetch. (yang ni saya belum pernah buat tutorial)


Overall, langkah-langkah tersebut tidak berjaya untuk 'fix' masalahnya. Mission failed! Tapi takpe, sekurang-kurangnya saranan yang telah dijalankan meringankan sikit komputer dia.

Menurut Norgadis pagi tadi, tiba-tiba je dah ok. Hilang masalah tu. huhu.. pelik kan?

6 comments:

  1. sis pun haritu kena macamtu..tapi sekarang dah ok..

    ReplyDelete
  2. Salam.
    Kadang-kadang rasanya memang pelik, tapi tak mustahil, atas bantuan semua, perlahan-lahan mungkin telah memulihkan sistem dlm laptop saya sehingga memulihkan kembali wajah blog saya yang membuat saya tak tenang sebelum ini.

    Terima kasih untuk semua bantuan, saya amat menghargainya.

    ReplyDelete
  3. Terima kasih atas informasi menarik

    ReplyDelete

Powered by Blogger.